Storlirennet for de yngste

54BC5B34-3584-4A62-90B9-0EA46B566713

Er du en av 12-åringene som har lyst til å gå et skirenn som er lengre enn tre mil? Eller er du foreldre som lurer på hvordan du skal få Storlirennet til å bli en fin opplevelse for familiens unge skiløpere? Her kommer noen tips som dere kan ha nytte av, før og under løpet.

Trening

3, 6 mil i trøndersk fjellterreng er langt, så det gjelder å forberede seg godt. Den beste forberedelsen er selvfølgelig å gå mye på ski før løpet. Normalt aktive barn vil greie å gå løpet. Det er allikevel en fordel at du i de 2 neste ukene forsøker å få til 2-3 skiturer i uka. Turene bør gjerne ha litt lengde. Få gjerne med deg en kompis- da blir alt så mye mer morsomt.  Da blir Storlirennet en god opplevelse.

Utstyr

Du bør absolutt ikke stille på start med helt nytt utstyr. Det er spesielt viktig at skiskoene er velprøvde.Det blir fort gnagsår i nye sko. Storlirennet går i fristil. Det betyr at man kan skøyte eller gå klassisk. Velg den stilarten du er mest vant til å gå. Har du nye klassisk-ski er det viktig at du vet hvor langt framover på skia du må smøre for å få godt feste. Du bør og huske en annen smurning, og det er den med solfaktor. Solbriller er og viktig i høyfjellet, både som beskyttelse mot sola og evt snø og vind.

Selskap

Selv om det ikke er krav til det, bør du gå sammen med en voksen. Siden det er fellesstart er det fort gjort å starte for hardt. Den første bakken er ca 3 km, det er dumt å være sliten før man når denne toppen. Start derfor rolig ut, la Estil, Hetland og Northug kjempe om spurtprisen på grensen, mens du konsentrerer deg om å få en fin start. Gjør gjerne avtaler om å gå sammen med andre på din alder.

Selve løpet

Unge skiløpere har dårlig temperaturregulering, det er derfor viktig med riktig bekledning. Ikke ta på for mye, ha heller en ekstra genser i sekken. Ytterste laget på et løp i høyfjellet bør være vindtett. Det er og viktig å drikke nok under turen. Det er fire drikkestasjoner underveis, stopp der. I tillegg er det lurt å ha med en flaske i et drikkebelte/sekk. På drikkestasjonene får man og litt mat (boller/bananer) men det kan være lurt å ha med litt ekstra selv (brødskive/sjokolade/rosiner). Ta og pauser utenom drikkestasjonene, prøv ikke å heng på andre detakere som går fortere enn hva du synes er passelig fart. Løpet er langt, spar på kreftene, vi har målgang helt til 16.30. Husk at Storlirennet ikke er konkurranse for de på 12 år, se på det som en fin tur og en opplevelse.

Om du får bakglatte ski så finnes det skismørning på drikkestasjonene, spør de som betjener stasjonene.

Diverse

Du skal absolutt ikke gå Storlirennet, eller noe annet skirenn, hvis du ikke er frisk. Har du feber eller er forkjølet skal du ikke gå, for det kan føre til at du får alvorlige komplikasjoner. Det er viktig med en god frokost før rennet.

Vi ønsker deg en fin skiopplevelse! Blir du med?

Noen av tipsene har vi hentet fra Tina Sjøstrøms artikkel: “Skideventyr for Vasaloppets yngste deltakere”